14 dage til Thailand med masser af varme, og nye spændende motiver.

Efter en planlagt ferie til Thailand blev jeg enig med mig selv om at jeg ville prøve at investere i noget mindre kameraudstyr, jeg har tit slæbt rundt på mit spejlrefleks EOS 5D med den tunge objektiv pakke når jeg har været på rejser. Rent teknisk er det fantastisk fedt at have det bedste grej med, man ved med sig selv at der kun er meget få begrænsninger og er derfor helt tryg ved at man kan få gode billeder i kassen ved alle givne lejligheder. Rent komfortabelt er det et stort minus med et stort kamerahus  med tilhørende tunge objektiver, så jeg tænkte, at jeg var nødt til at tage udfordringen op, og prøve en rejse med kun  et kompaktkamera.

Derfor tog jeg en tur til Click i Esbjerg og købte et kompaktkamera, Canon Powershot G9X. Jeg kender ikke så meget til kompaktkameraer, men har læst en masse positive tests om Canons G-serie, Og jeg må erkende at det første indtryk er godt.

G9X er et lille smart kamera, det måler 98 x 58 x 31 mm, lige til at have i hånden eller i lommen, så det er slut med at få ødelagt skulder og ryg af at slæbe rundt på tunge objektiver. Lad mig med det samme slå fast at selvom et kompakt kamera som G9X gør et fantastisk arbejde, så er det ikke en erstatning for et spejlrefleks kamera, det har en masse mangler, og den eneste kæmpe fordel er, at det er lille og dermed supernemt at have med, spørgsmålet er så om det er så godt at fotografen på sin næste rejse også vil lade det tunge grej blive hjemme. Svaret på det er, det kommer helt an på formålet med rejsen, skal jeg ud for at skyde gode professionelle billeder for en kunde, så er det fortsat kun mit spejlrefleks der duer, men er det en familietur til et feriested, tænker jeg at lommekameraet gør et fortrinligt job.

Det fede ved G9X er, at den kan fuldt manuel betjenes, menuen er opbygget ligesom på mit EOS 5D, så den var lige til at gå til.

Når man stiller kameraet på fuld auto, syntes jeg faktisk den tager nogle rigtige dårlige valg, tit prioriterer den at skrue ned for lukkehastigheden hvis den mangler lys, i stedet for at skrue op for ISO, med det resultat at man får ubrugelige rystede billeder.  En anden mangel er zoom. Ekspedienten i Click var meget opsat på at sælge stort zoom område, hvor jeg prioriterede at få et lysstærk kamera, og med en blænde på F2,0-4,9 er G9X ret tilfredsstillende, til gengæld har den kun 3 x optisk zoom, men 12 x digital zoom, som i mine øjne er ret ubrugelige, digital zoom ødelægger simpelthen dit billede. Trods manglende zoom, vil mit råd dog altid være at prioritere et lysstærkt objektiv, Zoom kan man for det meste opnå manuelt ved at bevæge fødderne.

Efterfølgende i denne artikel vil jeg vise nogle billeder, og fortælle lidt om hvordan kameraet er brugt, samt komme med nogle gode tips til hvordan du kan forbedre dine feriebilleder med selv billigt fotogrej. Der er ikke fortaget nogen billederedigering andet end det man kan lave på kameraet.

I lufthavnen på vejen til Thailand.

Vi fløj fra Hamburg lufthavn til Frankfurt, hvor vi skiftede flyver og skulle flyve med verdens største passagerfly Airbus A-380, og sikken et fly, kæmpestort, 2 etager i fuld længde. Det måtte jeg da lige have et billede af, og her blev G9X sat på sin første prøve, det var nemlig blevet mørkt udenfor, hvilke er en udfordring for alle kameraer.


Billedet er taget på fuld auto: F2,0 | 1/40 | ISO 800

Dette er et godt eksempel på at kameraet tager nogle dårlige valg, er man ikke så rutineret, kunne dette billede meget nemt være endt som et rystet billede, men bortset fra det er jeg temmelig imponeret, G9X løser opgaven og laver et fint billede uden støj.


Billedet er taget på fuld auto: F2,2| 1/30 |  ISO 125

Billedet er taget på vej ud til gaten. Frankfurt lufthavn er kæmpestor og rulle vejene er meget imponerende, lige noget for en fotograf der godt kan billeder med dybde i.

Tip 1: når du tager et billeder af arkitektur, så sørge for at kameraet er i vatter, det giver lige linier i dit billede og er med til at give et roligt udtryk.

På Marked i Hua Hin

Er du i Thailand skal du også på marked, det er en kæmpedel af den Thailandske kultur og for en fotograf er det kræs at komme på en markedsplads hvor der er fyldt med gode motiver i alverdens farver og udformninger.

Man hører tit det gode råd om at stille sig med solen i ryggen når man tager billeder, på denne måde er det nemmere at få lys på sit motiv. Jeg syntes du skal prøve at udfordre din kunstneriske side og tage dit næste billede direkte imod solen, det kan give fantastiske billeder, og i din færdige billedesamling fra ferien er det rigtig opløftende at have nogle modlysbilleder, så alle motiver ikke er ens belyst.


Billedet er taget på AV-blændeprioritet: F11| 1/250 |   auto ISO 800

På markedet er det en mulighed både at tage vidvinkel og zoom billeder, et billede som dette er taget på vidvinkel, med det formål at vise bredden og dybden, i markedet, de lange skygger bidrager til at man får dybde i sit billede.

Tip 2: Når du fotograferer mod solen, er det en fordel at vælge AV- prioritet på dit kamera, og så vælge et højt blændetal, på denne måde kan du samle lysets stråler og få en “stjerneagtig” effekt i dit billede

Streetfood

Streetfood er kæmpestor i Thailand, og så koster det næsten ingenting, en portion som den på billedet koster 50 Bath, hvilket i runde tal svarer til Dkr. 10,-, det smager super lækkert og så kan man altid stå og følge med når maden tilberedes. Thailandsk streetfood består ofte af enten suppe, eller nudel retter, du kan tit vælge mellem kylling, svinekød, oksekød eller seafood


Billedet er taget på program P:  F4,5| 1/100 |  ISO 800

På program P indstiller kameraet selv lukkertid og blænde, når fotografen har indstillet ISO værdien. Fotografen har også et godt redskab på program P, i at kunne styre over/undereksponering vha. et stort drejehjul der omkranser hele objektivet på G9X, det er et fantastisk værktøj, og hjulet kan lynhurtigt i farten omprogrammeres til at styre alle de basale funktioner når du arbejder med kameraet.

Målet med at tage rejsebilleder er dels at gemme et lille minde til sig selv, men også at vise billederne frem og få beskueren ind i den verden som man selv har oplevet, det er svært at gøre med billeder fordi man mangler både lugten og stemningen som var på stedet, men det er supervigtigt at give den bedst mulige oplevelse, og der må helst ikke være tvivl om hvad du ønsker besueren skal se.

Tip 3: sørg for at dit motiv fylder min, 2/3 af billedet, på denne måde er der ikke længere nogen tvivl om hvad du vil vise.

 

 

 

Artiklen opdateres Løbende…